Odzież robocza bądź ochronna obowiązuje na większości stanowisk pracowniczych. W branży spożywczej stosuje się rygorystyczne przepisy, gdyż bardzo ważna jest ochrona całego procesu produkcyjnego. W tym sektorze odzież ochronna pełni podwójną funkcję: z jednej strony chroni pracownika przed zabrudzeniami, z drugiej zaś zapewnia sterylną czystość podczas procesów produkcyjnych. Ubranie dla tej branży powinno spełniać ogólne wymagania normy EN ISO 13688 odnośnie ergonomii, nieszkodliwości, a także procesu starzenia. Pracując w chłodniach doskonale sprawdzi się odzież dla branży spożywczej certyfikowana zgodnie z normą EN 342, dotyczącą ochrony przed zimnym środowiskiem. Odzież ta ma za zadanie zapewnić komfortową pracę w ujemnych temperaturach oraz podczas złych warunków pogodowych, zarówno w przestrzeni otwartej, jak i w nieogrzewanych pomieszczeniach, np. w chłodniach. Konfekcja dla przemysłu spożywczego musi być wysokiej jakości, zapewniając bezpieczną i komfortową pracę na każdym stanowisku.